El candidato (o candidata)

Marc Villanueva Mir
El candidato (o candidata) és un segon estadi de desenvolupament del projecte El candidato. El misteriós joc d’estratègia aparegut a París durant el maig de 1968, i conegut en francès com a djambi, reviu novament com un escenari d’enfrontaments polítics, disputats en tres taulers de manera simultània per tres grups de jugadores. Caps de cargol industrial es distribueixen sobre taulers fets de llambordes i tapes de claveguera, i es converteixen en militants, candidats, periodistes i assassins, atrapats a les mans de les jugadores en una lluita a ultrança pel poder.

Les espectadores es converteixen en jugadores i en representants d’un partit polític, i esdevenen part d’un dispositiu immersiu en què el so, el vídeo i la il·luminació reaccionen directament a les seves decisions, tot generant una atmosfera carregada de tensió que amplifica el conflicte. El candidato (o candidata) proposa una situació lúdica com a reflexió sobre els mecanismes de producció i perpetuació del poder.

Aquesta peça va rebre el Premi del Públic al Fast Forward Festival 2022 a Dresden.

“Més d’una vintena de persones seiem per disputar una partida de djambi, un joc amb molta mala bava que s’atribueix a Maquiavel. Entre els escenaris possibles, la nostra taula adopta el més proper: el Parlament de Catalunya. Ja ho veuen: un pocavergonya; un canalla sense dots de política, sense cap espurna d’ambició ni retòrica, defensant la carta del President i lluitant per catapultar els interessos d’un partit no gaire afí a la meva ideologia, com és Junts per Catalunya. Però, després d’una breu formació sobre les regles del joc, s’alineen les fitxes i arrenca la partida. I llavors em convenço. Em crec el paper que aquest país m’ha exigit. ‘Som la dreta catalana, Agus’, em dic a mi mateix. ‘Hem de ser forts. No podem fallar. El món ens mira. És la voluntat del poble’.”
Agus Izquierdo, “El dia que vaig ajudar Torra a arribar al Govern”, Núvol

Amb Marc Villanueva Mir i Gerard Valverde Ros
Creació i interpretació Marc Villanueva Mir
Espai sonor Gerard Valverde Ros
Disseny electrònic i de vídeo Marc Villanueva Mir
Construcció dels taulers Marc Villanueva Mir i EGM
Assessorament artístic Alán Carrasco i Mònica Almirall
Producció Viola Sprengel
Fotografia Sílvia Poch

Agraïments Estanis Aboal, Dominique Doguet, Carlos Franke, Li Lorian, Thomas Meckel, Carme Mir, Hèctor Mora Campón, Verónica Navas, Xavier Le Roy, Xesca Salvà, Nora Schneider, Bernhard Siebert, Gerald Siegmund, Ricard Villanueva

Coproducció de Festival TNT - Terrassa Noves Tendències, Teatre Lliure, Theater neben dem Turm, Hessische Theaterakademie i Institut für Angewandte Theaterwissenschaft, amb la col·laboració de Giessener HochschulgesellschaftCAT/ EN/ ES
Amb
Gerard Valverde Ros

Properes funcions

Figueres | Teatre Jardí
02.06.24 11h/ 19h

Funcions realitzades

Dresden | Fast Forward Festival
11.11.22 18h/ 21h
12.11.22 14h/ 20h
13.11.22 14h/ 18h

Barcelona | Institut del Teatre
13.10.20. 12:45h

Marburg | Theater neben dem Turm
13.03.20. 18h/ 22h

Barcelona | Teatre Lliure
24.1.20. 18h/ 21h
25.1.20. 18h/ 21h