Correspondence #1 on the importance of time and place, the territory

Li Lorian i Marc Villanueva Mir
Quan pensem en el concepte de “paisatge”, la primera idea que normalment ens ve al cap és la d’una vista estàtica i pacífica sobre un territori. Però si pensem en els paisatges dels països dels quals procedim (Israel/ Palestina i Espanya/ Catalunya), no podem sinó veure-hi incessants conflictes. Checkpoints, plans de desenvolupament urbanístic impulsats per agendes racistes i/o intents de construir una utopia urbana per mitjà duna enginyeria demogràfica modelen i configuren els nostres paisatges, a través d’operacions que exigeixen i exerceixen opressió. Esdeveniments recents com el trasllat de l’ambaixada dels Estats Units a Jerusalem o les càrregues policials durant el referèndum català mostren les tensions subjacents en aquests fràgils ecosistemes. La imminència d’una ruptura radical amenaça constantment els espais d’una realitat que ja està trencada. Ja sigui la dictadura de Franco a Espanya o la Nakba palestina, a Correspondence #1 tractem de remuntar el riu dels conflictes actuals per tal de connectar-los amb el seu punt de ruptura respectiu, i mirar d’entendre el present que hem heretat.

Correspondence #1 on the Importance of Time and Place, the Territory és una lecture-performance fruit de la col·laboració entre Li Lorian (Jerusalem) i Marc Villanueva Mir (Barcelona). Es tracta d’un viatge visual i conceptual entre Jerusalem i Barcelona, mentre que Gießen, una petita ciutat universitària alemanya, serveix com a punt de trobada. Materials personals, cartes, citacions, captures de pantalla, subtítols i vídeos conformen els documents d’una intensa correspondència en què ens interroguem sobre les ciutats de les quals procedim i sobre el seu paper en la construcció del nostre sentiment de pertinença, així com sobre el fet de residir en una petita ciutat allunyada dels conflictes. Aquesta correspondència reflecteix un interès i curiositat mutus per entendre i apropar-se a l’espai de l’altre, i, a través seu, entendre millor el propi, tot utilitzant traduccions, associacions i collages, disposats sobre els escriptoris dels nostres ordinadors, convertits en una taula virtual de muntatge, de manera que les espectadores se sentin convidades a qüestionar les seves pròpies percepcions sobre el concepte de llar.

“La correspondència entre les artistes, efectuada al mateix temps des de la proximitat personal i la distància geogràfica, obre finestres a paisatges i arquitectures tant reals com imaginades, a complexes interaccions entre països i continents, reflexos i estranyaments. Els seus contextos culturals i polítics respectius apareixen marcats per estructures de poder, així com pel potencial d’una transformació, impulsada per les mateixes persones que hi viuen.”
Ellen Wagner

Creadores i intèrprets Li Lorian i Marc Villanueva Mir
Fotografia Annika Weertz
Videodocumentació Nora Schneider

Agraïments Tal Haran, Sarianna Kankkunen, Danny Kronberg, Mireia Pérez, Martina Ruhsam, Ia Tanskanen, Aviv Tatarsky, The Mouth and the Foot, Navadei Haukaf

Amb el suport de Festival der jungen Talente, Frankfurter Kunstverein, Gießener Hochschulgesellschaft i Institut für Angewandte Theaterwissenschaft


CAT/ EN/ ES
Amb
Li Lorian

Funcions realitzades

Bremen | Outnow! Festival
8.6.19. 17h

Madrid | Teatro Pradillo
21.2.19. 21h
22.2.19. 21h
23.2.19. 21h

Budapest | FACT Festival
2.2.19. 21h

Frankfurt am Main | Frankfurt LAB · HTA-Werkschau
20.10.18. 17h

Frankfurt am Main | Festival der jungen Talente
4.5.18. 21h
5.5.18. 14:15h